30.11.2021 відбулося засідання робочої групи щодо реалізації проєкту «Співробітництво задля економічного зростання Карпат (громад Закарпатської, Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської областей)», який буде реалізований у Великоберезнянській територіальній громаді установою "Агенція регіонального розвитку Закарпатської області".

 

Загальні цілі

Налагодження співпраці задля підвищення конкурентоспроможності місцевих економік територій Українських Карпат в секторах з природніми потенціалами виробництва та зайнятості.

 

Конкретні цілі

Конкретна ціль 1. Покращення аналітичної бази для діагностики та нових можливостей економічного розвитку Карпатських територій в умовах нової економіки.

Конкретна ціль 2. Розбудова управлінського потенціалу місцевого самоврядування з економічного розвитку цільових громад Карпатських областей України.

Конкретна ціль 3. Налагодження співробітництва цільових гірських громад Українських Карпат з громадами та інституціями регіонів Європейського союзу.

Конкретна ціль 4. Покращення ефективності управління місцевим економічним розвитком через місцеву участь та реалізацію мікропроєктів в галузях з природнім потенціалом виробництва та зайнятості.

Конкретна ціль 5. Покращення цифрових можливостей ОМС, регіональних інституцій та Університетів для прискорення економічного розвитку цільових територій Українських Карпат.

Діяльність за проєктом

  • 1.1.1. Проведення досліджень на тему «Полюси регіонального зростання гірських територій Українських Карпат».
  • 1.1.2. Проведення в кожній області презентацій результатів дослідження для гірських громад.
  • 1.2.1. Підготовка тізера інвестиційного паспорта 16 цільових громад.
  • 2.1.1. Проведення школи з економічного розвитку для 24 голів/радників голів цільових громад Карпатських регіонів, представників інституцій регіонального розвитку.
  • 3.1.1. Організація навчального туру в ЄС на тему «Інструменти співпраці та активізації виробництв в умовах нової економіки».
  • 3.1.2. Налагодження співпраці між цільовими громадами Карпатських регіонів та громадами чи інституціями країн ЄС
  • 4.1.1. Підготовка 16 програм місцевого економічного розвитку у цільових громадах.
  • 4.2.1. Надання фінансової підтримки для кожної з цільових громад для реалізації проектів місцевого економічного розвитку.
  • 4.2.2. Реалізація мікропроєктів з програми економічного розвитку в цільових громадах.
  • 4.3.1. Активізація співробітництва між цільовими громадами 4-рьох областей.
  • 4.3.2. Проведення форуму «Співробітництво задля економічного зростання Карпат».
  • 5.1.1. Розробка Технічного Завдання для цифрового web інструменту (додатку) з обрахунку та обробки економічних та фіскальних баз даних гірських територій.
  • 5.1.2. Тестування цифрового web інструменту та проведення навчання місцевим координатором для цільових громад на предмет використання додатку.
  • 5.1.3. Впровадження цифрового web інструменту.

 

Ефективність реалізації

Соціально-економічний ефект від впровадження проекту: Галузі є фундаментальними блоками сучасної економіки. Галузевий підхід фокусується на спільному збільшенні ринків, вирішенні завдань бізнесу і що найважливіше, спільному розвитку території. Проектом передбачається перевірку потенційно зростаючих галузей Карпат та реалізацію програм місцевого економічного розвитку з фокусом на притаманні території специфіки місцевої зайнятості та виробництва валового регіонального продукту. Впровадження даного проекту призведе до зростання рівня зайнятості населення у Карпатському регіоні, підвищення рівня інвестиційної привабливості, збільшення рівня надходжень місцеві бюджети цільових громад, а також зростання кількості приватних підприємців у цільових гірських громадах у секторах з природніми потенціалами виробництва та зайнятості.

 

Очікувані результати

1.1. Визначено нові можливості економічного розвитку Карпатських територій в умовах нової економіки.

1.2. Підвищено інвестиційну привабливість цільових громад.

2.1. Підвищено рівень управлінського потенціалу місцевого самоврядування з економічного розвитку цільових громад Карпатських областей України.

3.1. Підвищено рівень міжнародної співпраці місцевих громад з громадами та інституціями країн ЄС.

4.1. Підготовлено 16 програм місцевого економічного розвитку у цільових громадах.

4.2. Реалізовано 16 проектів місцевого економічного розвитку у кожній з цільових громад.

4.3. Підвищено рівень згуртованості Карпатських областей України.

5.1. Впроваджено нову методику обрахунку економічних і фіскальних даних у громадах на гірських територіях.