Фото без опису

Чому нема води у громаді?

Вчора 04.06.2024 ПРАТ «Закарпаттяобленерго» відключило від енергопостачання ,,водокачку в селі Забрідь через що у громаді виникли проблеми з водопостачанням.

Чому сталася така ситуація?

Відключення відбулося у зв’язку із заборгованістю за електроенергію, яка становить близько 2 млн.грн.

Як виникла така ситуація і звідки така заборгованість?

У жовтні 2022 року на засідання виконавчого комітету було подано новий розрахунок тарифів на водопостачання 28.38 грн та водовідведення 16.73 грн, в якому була закладена актуальна на той час ціна на електроенергію 5.59 грн за 1 кВт, тому що в тарифі який діяв на той час була закладена стара ціна 2.4 грн за 1 кВт (це в 2,5 разів менше ніж було потрібно!!!!!). Більше, як 8 місяців популізма та дебатів привели до того, що в травні 2023 року було прийнято рішення про коригування тарифів. Прийнятий тариф передбачав ціну за 1 кВт електроенергії у розмірі 5,59, але станом на травень ціна вже становила 6.82 грн.

Станом на 01.01.2024 ціна за 1 кВт електроенергії для КП «Комунал-Сервіс» становить 9.14 грн. Крім того різниця в мінімальній заробітній платі за вказаний період виросла в 2 рази, що в свою чергу тягне за собою і збільшення всіх податкових стягнень, які не передбачені діючим тарифом.

Якщо рахувати в середньому, то кожного місяця КП «Комунал-Сервіс» збільшує свою заборгованість перед працівниками та постачальниками на 300 тис. грн.

Сума боргів буде лише рости.

Що буде якщо не піднімати тариф?

КП «Комунал-Сервіс» збанкрутує і це приведе до декількох наслідків для громади.

  1. Повна зупинка водопостачання та водовідведення.
  2. Сміття збиратись і вивозитись не буде (не день чи два, а взагалі).
  3. Екологічна катастрофа на р.Уж через зупинку очисних споруд.