Фото без опису

Шахраї привласнюють гроші, застосовуючи схеми буцімто надання грошових виплат українцям.

Щоб ви могли розпізнати подібне шахрайство та вберегти свої кошти, наводимо приклади таких схем:

Шахраї масово розповсюджують повідомлення різноманітними інформаційними каналами – у соціальних мережах та месенджерах – про можливість отримання грошової допомоги, зокрема в межах програм єПідтримки, Дії, допомоги від ЄС, від представників ООН, різних програм міжнародних організацій та благодійних фондів. У розсиланнях шахраї пропонують перейти за посиланнями, які спрямовують на шахрайські сайти-приманки, схожі на справжні сайти державних органів, міжнародних організацій, благодійних фондів. На таких сайтах-приманках розміщені посилання на фішингові ресурси, стилізовані під сторінки відомих українських банків, де необхідно авторизуватися та ввести мобільний номер телефону, пін-код, пароль до інтернет-банкінгу, смс-код від банку. Коли громадяни вводять усі дані, вони автоматично стають відомі шахраям.

Шахраї можуть розміщувати рекламу в інтернеті про те, що Є-допомога відновила соціальні виплати і можна подати заявку для отримання грошової допомоги. Коли людина натискає «подати заявку», сайт показує авторизуватися через інтернет-банкінг та просить ввести логін та пароль від інтернет-банкінгу.

Також можуть бути ситуації, коли шахраї створюють сторінки в соціальних мережах, де пропонують допомогу українцям, які опинилися в скрутному фінансовому становищі. Пропонують відправити гуманітарну допомогу та просять оплатити доставку, що коштує 300 гривень.

Пам’ятайте, якщо хтось вам пропонує отримати грошову допомогу через чат-бот, — це шахрайська схема, якщо для отримання допомоги потрібно сплатити державне мито — це також шахрайська схема.

Прикладів подібних афер може бути багато. Щоб не потрапити на гачок шахраїв, потрібно дотримуватися простих правил:

отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Якщо оформляли допомогу, очікуйте сповіщення про нарахування в застосунку вашого банку або на порталі чи в застосунку Дія;

не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями;

тримайте в секреті:

тризначний номер на звороті картки;

пін-код до картки;

логін та пароль до інтернет-банкінгу;

коди банків та мобільних операторів.

не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Використовуйте для перевірки посилань та сайтів:

сервіс Кіберполіції "STOP FRAUD": https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/;

сервіс Асоціації "ЄМА" CheckMyLink: https://check.ema.com.ua/.

ВАЖЛИВО Схема шахрайства може бути абсолютно новою або добре прихованою. Тому, крім перевірки сайту на сайті Кіберполіції в розділі "STOP FRAUD" та сервісі CheckMyLink, проводьте також власну перевірку.

ПАМ’ЯТАЙТЕ Офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банків у месенджерах та в соціальних мережах мають бути верифікованими (містити позначку ).

Якщо ви постраждали від шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.