Завдяки адвокату системи БПД Закарпаття вирішено питання клієнта про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування.

  На сьогоднішній день, досить поширеною є ситуація, коли після смерті родичів спадкоємці вирішують оформити спадкове майно, в тому числі земельну ділянку, однак нотаріус відмовляє їм у зв’язку з відсутністю документу, що посвідчує право власності спадкодавця на цю земельну ділянку.

  Оформити право власності на земельну ділянку в порядку спадкування можливо лише у разі, якщо право власності на неї було оформлено спадкодавцем належним чином, іншими словами, - є документ, який підтверджує зазначене право власності.

  У 2018 році, з аналогічним правовим питанням до Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Сергій.  Він розповів, що не може успадкувати земельну ділянку, бо спадкодавець за роки свого життя не встиг оформити документ, який би підтверджував право власності на неї.

  Чоловік також пояснив, що на підставі заповіту, відповідно до якого він є спадкоємцем майна, державним нотаріусом видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

  Згідно зазначеного свідоцтва, спадщина складається з житлового будинку з належними до нього надвірними будівлями і спорудами. Однак, до складу спадкового майна не було включено дві земельні ділянки, які належали померлій. На підставі рішення селищної ради у приватну власність спадкодавець отримала дві земельні ділянки для особистого селянського господарства. Але за час свого життя вона не встигла здійснити державну реєстрацію права власності на земельні ділянки та виготовити державні акти на право власності на земельні ділянки.

Враховуючи, що в п. Сергія існують перешкоди в оформленні права на спадщину в нотаріальному порядку та підтвердження його особи, як суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу, Ужгородський місцевий центр з надання БВПД видав доручення адвокату Валентину Кучеренко на представництво і захист його інтересів.

Призначений центром адвокат Валентин Кучеренко, дослідивши обставини справи клієнта, подав до суду позовну заяву до селищної ради, про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування.

  Коментує адвокат системи БПД Валентин Кучеренко: «Беручи до уваги те, що право власності на земельні ділянки не було зареєстровано за спадкодавцем, клієнт, п. Сергій, не мав можливості успадкувати їх. Тому ми звернулися до суду для позитивного вирішення його правового питання. Загалом, система БПД і була створена для вирішення  подібних питань клієнтів».

  Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

  Відповідно до ч. 1 ст.1269 цього Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Як роз’яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 «Про судову практику в справах про спадкування» від 30 травня 2008 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

  Розглянувши фактичні дані справи, викладені адвокатом у позовній заяві, суд ухвалив рішення визнати за позивачем право власності на дві земельні ділянки  в порядку спадкування.

  Завдяки професійній, сумлінній роботі адвоката та активній правовій позиції, справа вирішилася на користь клієнта.