Фото без опису

Попри війну, що триває вже понад три місяці, система безоплатної правової допомоги працює. Люди продовжують отримувати первинну правову допомогу — правові консультації та роз’яснення. Не припинялося й надання вторинної правової допомоги — юристи та адвокати представляють громадян у суді, захищають їх, допомагають складати позовні заяви та інші документи.

Як і раніше, забезпечується ранній доступ до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту. Кількість доручень, виданих адвокатам, суттєво не зросла, проте воєнний стан змінив роботу чергових частин системи БПД. Адвокатам тепер доводиться долати багато додаткових труднощів — це заборона пересування містом під час комендантської години, повітряні тривоги, нестабільна робота громадського транспорту, а також обмеження відвідування слідчого ізолятора та ізолятора тимчасового тримання тощо.

Частина адвокатів, що співпрацюють з системою БПД, призупинили роботу з центрами: виїхали за кордон чи до іншого регіону, стали на захист держави у лавах Збройних сил чи територіальної оборони.

Та більшість правозахисників продовжують відстоювати права вразливих категорій осіб за дорученнями центрів. До того ж до переліку адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги у певному регіоні, додаються правозахисники-переселенці, що виїжджають з територій, де ведуться активні бойові дії, зокрема з Херсонщини, Харківщини, Донеччини та Луганщини.

Серед інших викликів, з якими стикнулись адвокати — закриття доступу до державних реєстрів та уповільнення судового процесу через неможливість проводити засідання під час повітряних тривог.

Але, попри все, вони забезпечують якісне представлення інтересів усіх категорій громадян, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Адже перед системою БПД стоїть відповідальне завдання — забезпечити належний захист прав громадян, навіть в умовах війни в нашій державі.

Детальніше про роботу адвокатів, що співрацюють із системою БПД, читайте на нашому сайті: https://bit.ly/3zdGXdG