Фото без опису

Рак картоплі обмежено розповсюджене захворювання картоплі в Україні, також має карантинне значення для п’ятдесяти п’яти країн світу, що свідчить про його високу пластичність та небезпеку.

З літературних джерел відомо, що рак картоплі на території Закарпатської області було виявлено у 1924 році. Є припущення, що збудник проник з Австро-Угорщини і надовго оселився в нашій місцевості.

На даний час захворювання зареєстровано в десяти районах області на площі майже 2 тисяч гектар: Великоберезнянський, Воловецький, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Перечинський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Хустський. Крім Закарпаття дана хвороба поширена у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Сумській, Чернівецькій областях на загальній площі 3 тисячі гектар.

Збудник раку картоплі є внутрішньоклітинним паразитом, який не утворює міцелію. Потрапляючи на поле де вирощується картопля, гриб швидко накопичується в ґрунті і через 2-3 роки уражає більшість рослин картоплі. Бульби стають непридатними до вживання, навіть на корм тваринам. Найбільш шкідливим рак картоплі є в індивідуальних господарствах, де не дотримується сівозміна і оновлення сортів картоплі, особливо в гірських  районах,  у вогнищах з агресивними расами раку картоплі (Рахівський, Міжгірський, Воловецький, Великоберезнянський).

Ракові нарости утворюються на бульбах, столонах, кореневій шийці, а за значного розвитку захворювання - на стеблі, листках і навіть квітах подібних на цвітну капусту. При сильному ураженні розмір наростів перевищує розмір бульби.

Поширюється рак картоплі з коренеплодами, саджанцями плодово-ягідних культур, розсадою, вирощеними на зараженому збудником ґрунті, знаряддям обробітку, гноєм і тарою, тому що патоген зберігається в ґрунті в «анабіозі» більше двадцяти років, і відтворює свою життєдіяльність на посадках картоплі не ракостійких сортів.

На території України, щодо раку картоплі діють жорсткі карантинні заходи на державному рівні, які дозволяють стримувати розповсюдження захворювання.

Головним агротехнічним заходом в боротьбі з раком картоплі є використання тільки ракостійких сортів: Божедар, Доброчин, Партнер, Дубровка, Карлик-04, Коблер, Кур’єр, Пікур. На даний час всі ракостійкі сорти української селекції є стійкими проти звичайного патотипу раку картоплі. За даними наукових дослідів Української науково дослідної станції з карантину рослин (с.Бояни, Чернівецька обл.),  в місцях де є агресивні вогнища збудника, можливе часткове ураження навіть ракостійкого сорту. Але за допомогою впровадження цих сортів інфекційне навантаження в грунті поступово зменшується.

В 2011 році Державною інспекцією з карантину рослин було закуплено ракостійкі сорти картоплі - Завія, Дара, Малинська біла,  Дорогинь - всього 1111 кг , які розподілені в трьох районах Закарпатської області з метою локалізації вогнищ раку картоплі на території Закарпатської області.  

 В 2013 році продовжена робота по впровадженню ракостійких сортів картоплі в вогнищах з агресивними расами раку картоплі. Закуплені сорти картоплі  на Закарпатській державній сільськогосподарській  дослідній станції інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України, які розподілено в 5-ти районах Закарпатської області – Рахівському, Тячівському, Воловецькому, Міжгірському  та Перечинському (сорти: Свалявська, Мукачівська -  всього 2500кг.). Картоплю розподілено власникам присадибних ділянок найбільш заражених збудником раку картоплі.

 В період вегетації та викопки картоплі буде проводитись моніторинг прояву хвороби, в тому числі  визначення інфекційного навантаження збудника у ґрунті. По результатам візуальних обстежень та лабораторної експертизи буде рекомендовано подальше впровадження даних сортів для боротьби з небезпечним захворюванням.

В разі виявлення зараження раком картоплі на ваших ділянках бульби, бадилля, рештки рослин збирають і знищують (закопують у яму, пересипають вапном). Ні в якому разі не компостувати, так як збудник розноситься на сусідні ділянки при удобренні ґрунту. Можливе використання бульб з наростами на корм тваринам тільки в перевареному вигляді, попередньо зрізав нарости.

 

                                                                                    

 

Головний спеціаліст-державний інспектор

відділу карантину рослин

Держпродспоживслужби в Закарпатської області                           Худанич І.В