Фото без опису

Отруєння чадним газом та аварійні ситуації: чому не варто втручатися в систему газопостачання

 

Берегівчанин залив газовий стояк водою і залишив себе та 20 сусідів без газу, а мукачівець з  дружиною отруїлися чадним газом, — такими були наслідки самовільних втручань у систему газопостачання у 2022 році. І, як стверджують фахівці АТ «Закарпатгаз», це далеко не всі випадки, коли інциденти з негативними наслідками стаються з вини споживачів. Що робити, аби запобігти подібному — роз’яснили в компанії.

 

«Коли споживачам потрібно, до прикладу, змінити місце розташування газового лічильника, котла чи колонки, або ж встановити додаткові газові прилади, — він має звернутися до фахівців і пройти певну процедуру: від виготовлення нових документів до фактичної реалізації задуманого. В першу чергу це важливо для безпеки самих же людей», — пояснила менеджерка Клієнтського простору  АТ «Закарпатгаз» Мар’яна Загруднєва. За її словами, у 2022 році спеціалісти АТ «Закарпатгаз» видали 150 технічних умов на проведення реконструкцій.

 

Це варто робити у разі:

- зміни місця розташування газового лічильника, котла, колонки тощо;

- заміни обладнання на більш потужне;

- встановлення додаткових газових приладів;

- зміни пролягання газових мереж до газоспоживаючого обладнання;

- необхідності демонтажу газоспоживаючих приладів (водонагрівача, котла тощо);

 

Реконструкція мережі газопостачання передбачає видачу нових технічних умов, розроблення робочого проєкту газопостачання, будівельно-монтажні роботи, перевірку газопроводу на міцність та герметичність, прийом в експлуатацію і пуск газу на газові прилади.

 

АТ “Закарпатгаз” надає повний комплекс послуг із реконструкції – від розробки технічних умов до здачі в експлуатацію. Вартість залежить від складності робіт і розраховується у кожному випадку індивідуально.

 

Мар’яна Загруднєва пояснила, що споживачу слід звернутися до 104.ua Клієнтського простору за місцем проживання, написати заяву і надати пакет документів:

- паспорт власника квартири/будинку;

- ідентифікаційний код власника квартири/будинку;

- копію свідоцтва «Про право власності» на квартиру/будинок;

- копію технічного паспорту на квартиру/будинок;

 

У Закарпатгазі наголошують, що реконструкція належить до газонебезпечного виду робіт. Виконувати її мають виключно фахівці газорозподільної компанії. А самовільне втручання у систему газопостачання заборонене законом.

 

                                                                                                                                                                                                                                                           Пресслужба АТ «Закарпатгаз»