Фото без опису

   Щороку, затверджуючи Державний бюджет на наступний рік, ВРУ закладає в бюджеті країни і певну суму на дотації та фінансову допомогу с/г товаровиробникам. І хоч 2020 рік був надзвичайно складним і про державну підтримку аграрному товаровиробнику у 2021 році, здавалося б, годі й мріяти, однак наші законодавці, на щастя, вирішили по-іншому.       

    Так, у Державному бюджеті на 2021 рік, на фінансову підтримку на розвиток сільського господарства закладено 4,5 млрд грн, що на 0,5 млрд грн більше, ніж у 2020 році.

   У 2021 році уряд планує не лише зберегти програми для агропромислового розвитку, які діють у 2020 році, а й запроваджує нові програми підтримки, зокрема, за такими напрямами:

  • часткова компенсація вартості с/г техніки;
  • компенсація відсотків за залученими кредитами + продовження підтримки за рахунок програми 5-7-9% (близько 60% кредитів в межах програми);
  • фінансова підтримка садівництва, ягідництва та виноградарства;
  • фінансова підтримка галузі тваринництва.

   Також для фермерських господарств залишається:

  • бюджетна субсидія за утримання 5 і більше корів;
  • бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь;
  • підтримка кооперативів шляхом часткової компенсації вартості техніки та обладнання;
  • часткова компенсація витрат, пов’язана з наданням дорадчих послуг;
  • відшкодування ЄСВ для сімейних фермерських господарств.

   Своєю чергою, державна підтримка доповнюється програмами з розвитку промислового картоплярства, органічного виробництва, страхування агропродукції, а також розширюється підтримка розвитку галузі тваринництва шляхом стимулювання суб’єктів господарювання, які утримують понад 100 голів корів за збільшення поголів’я (в сумі 30 тис. грн за 1 голову) та дотацію за утримання кіз та овець (1 тис. грн за 1 голову).

   Принагідно також повідомляємо, що Законом № 985-IX були дещо змінені правила та порядок отримання держпідтримки.

   Постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року №587 (в редакції постанови КМУ від 10.03.2021 р №185) затверджено „Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства”.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 01 березня 2017 року №130 (із змінами 2021 року) затверджено „Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва”.

     За додатковою інформацією звертатися до департаменту агропромислового розвитку Закарпатської обласної державної адміністрації за адресою: м.Ужгород, пл. Народна, 4. Контактна особа Павлик Сніжана – начальник відділу рослинництва, землеробства, продовольства та механізації сільського господарства (тел. 0312-63-05-19).