В Україні триває земельна реформа. 31 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-IX, який набирає чинності з 1 липня 2021 року.

Зазначений Закон передбачає, що право набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення мають лише: громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

Також законодавчо встановлені обмеження щодо загальної площі земельних ділянок, яка може перебувати у власності однієї особи, а саме:

- до 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 га. Виключення становлять земельні ділянки, набуті у власність до 1 липня 2021 року;

- з 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України або юридичної особи, яка не має іноземних учасників та бенефіціарів, не може перевищувати 10 тис. га.

Укладення цивільно-правових угод, що передбачають перехід права власності на земельні ділянки, а також набуття права власності на земельні ділянки за такими угодами здійснюються відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог цього Кодексу.

Не допускається набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється.

Якщо вам потрібна правова консультація з будь яких питань, у тому числі  у галузі земельних правовідносин, ви можете:

-зателефонувати за безкоштовним номером системи надання БПД – 0 800 213 103;

- поставити запитання у месенджер Facebook-сторінки Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

- переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/;

- скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням: https://bit.ly/3hwwgqR.

- звернутися до Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Ужгород, Закарпатська область, вул. Загорська, буд. 51,  тел.095-489-14-36, 0312-64-15-05, e-mail uzhhorod1.zakarpattya@legalaid.uz.ua.

Бюро правової допомоги Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресою:

- Перечинське бюро правової допомоги: м. Перечин, Ужгородська, 43, e-mail: perechynske@legalaid.uz.ua, тел.: 03145-2-34-57, 068-265-9190.

- Великоберезнянське бюро правової допомоги:  смт.Великий Березний, Шевченка, 27, e-mail: velykobereznianske@legalaid.uz.ua, тел.: 03135-2-34-07, 099-727-23-72.